Sparrows are very cute birds. They are also very clever. They learn by observing others. They are very social creatures. But how long do sparrows live?
Did you know the oldest recorded wild house sparrow was 15 years and 9 months old when found in Texas in 2004? In captivity, sparrows were recorded to live up to 23 years. Do sparrows usually live longer, or is it just an exception? For that, you’ll need to know:
The Lifespan of Various Sparrows

Even though the lifespan of house sparrows is on average 3 years, there are other sparrow species out there that can live longer. The lifespan of each species depends on where they live and how many problems they have to encounter.
Sparrows can be divided into two groups based on their size: small-sized sparrows and large-sized sparrows. Small-sized sparrows include the house sparrow, tree sparrow, and European starling. Large-sized sparrows consist of the American tree sparrow, dark-eyed junco, white-throated sparrow, song sparrow, savannah sparrow, chipping sparrow, meadowlark, and grasshopper sparrow.
Small-sized sparrows tend to live a little bit shorter than large-sized ones. Their average life expectancy is about 2–3 years. However, some small-sized sparrow species can live as long as 5 years.
Large-sized sparrows live for 4–5 years on average. Some of them can even reach 10 years!
The lifespan of House Sparrows

What is the scientific name of the house sparrow?
The scientific name of the house sparrow is Passer domesticus.
In the UK, the only other resident member of the Passer genus is the tree sparrow (Passer montanus). Although the dunnock (Prunella modularis) is sometimes known as the hedge sparrow, it is actually part of the Accentor group, in the Prunellidae family.
One of about 25 species in the genus, the house sparrow is native to most of Europe, the Passer The house sparrow is strongly associated with human habitation, and can live in urban or rural settings.
They are gregarious during all seasons when feeding, often forming flocks with other species of birds.
House sparrows are not only very common but also very popular. They are often seen in parks, gardens, and backyards. This makes them easy to observe and study. Therefore, scientists have been doing research on these birds for quite some time now.
The extent of its range makes it the most widely distributed wild bird on the planet.
Living in close quarters with us, house sparrows can get under our skin when they get into our houses and stores, crowd other birds at feeders or birdbaths, or simply hang around in large numbers in public places. And the fact that people introduced them to this continent is sometimes held against them.
House sparrows are often one of the only birds willing to live in inner cities. Would we be better off if these places were empty and lifeless? Let’s accept these naturalized citizens and deal with the conditions we control to minimize problems.
House sparrows also engage in social activities such as dust or water bathing and “social singing”, in which birds call together in bushes. The house sparrow feeds mostly on the ground, but it flocks in trees and bushes. At feeding stations and nests, female house sparrows are dominant despite their smaller size, and they can fight over males in the breeding season. House sparrows sleep with the bill tucked underneath the scapular feathers.
How to identify house sparrows

The plumage of the house sparrow is mostly different shades of grey and brown. The sexes exhibit strong dimorphism: the female is mostly buffish above and below, while the male has boldly colored head markings, a reddish back, and grey underparts. The male has a dark grey.
The male is duller in fresh nonbreeding plumage, with whitish tips on many feathers. Wear and preening expose many of the bright brown and black markings, including most of the black throat and chest patch, called the “bib” or “badge”.The badge is variable in width and general size and may signal social status or fitness. This hypothesis has led to a “veritable ‘cottage industry'” of studies, which have only conclusively shown that patches increase in size with age.
The female has no black markings or grey crowns. Its upperparts and head are brown with darker streaks around the mantle and a distinct pale supercilium. Its underparts are pale grey-brown. The female’s bill is brownish-grey and becomes darker in breeding plumage approaching the black of the male’s bill.
Juveniles are similar to the adult female, but deeper brown below and paler above, with paler and less defined supercilia. Juveniles have broader buff feather edges and tend to have looser, scruffier plumage, like molting adults.
Juvenile males tend to have darker throats and white postoculars like adult males, while juvenile females tend to have white throats. However, juveniles cannot be reliably sexed by plumage: some juvenile males lack any markings of the adult male, and some juvenile females have male features.
The bills of young birds are light yellow to straw, paler than the female’s bill. Immature males have paler versions of the adult male’s markings, which can be very indistinct in fresh plumage. By their first breeding season, young birds generally are indistinguishable from other adults, though they may still be paler during their first year.
Eggs hatch at the same time, after a short incubation period lasting 11–14 days, and exceptionally for as many as 17 or as few as 9. The length of the incubation period decreases as ambient temperature increases later in the breeding season. The length of the incubation period decreases as ambient temperature increases later in the breeding season. Young house sparrows remain in the nest for 11 to 23 days, normally 14 to 16 days.
During this time, they are fed by both parents.
This species lives between three and five years though its lifespan may be shorter because predators like Cooper’s hawks and various owls eat adult birds, baby birds, and eggs.
In captivity, house sparrows can survive up to 6 years. But if they don’t get enough food, they may die sooner.
What do house sparrows sound like?
The loud, chirping calls of house sparrows are very distinctive and can carry a long way.
Scientists have discovered that house sparrows can live up to 3 years in the wild. If they are kept under good conditions, they may even live longer.
It is not obligate. It tolerates a variety of climates but prefers drier conditions, especially in moist tropical climates. It has several adaptations to dry areas, including a high salt tolerance. The house sparrow is a very social bird.
In the wild, house sparrows eat seeds, insects, worms, and fruits. When they are kept in cages, they will eat almost anything.